Moj internet dnevnik
Šah i samo šah!
http://www.damirvrhovnik.com/
Nema zapisa.
Anketa
Koga želite vidjeti na mjestu predsjednik HŠS?


Blog
utorak, svibanj 15, 2012
Od objave moje kandidature za predsjednika HŠS-a prošlo je više od tri mjeseca. U tom sam razdoblju obišao sve hrvatske regije, neke i dva – tri puta i razgovarao s većinom članova Skupštine i većim brojem šahista i šahovskih aktivista. Do kraja predizborne kampanje namjeravam osobno kontaktirati sve članove Skupštine  Hrvatskog šahovskog saveza. Dakle, ne mislim koristiti „lobiste“.
Iz svih dosadašnjih razgovora, mogao sam izvući sljedeće zaključke:
1. „Na terenu“ se željno očekuju promjene u šahovskoj organizaciji i Hrvatskom šahovskom savezu.  Nezadovoljstvo sadašnjim stanjem je više nego očito.
2. Moj Program promjena je odlično prihvaćen. Dobio sam niz pohvala i dopuna. Nisam dobio niti jednu ozbiljniju primjedbu. Sve te materijale ću uskoro objaviti na web stranici.
3. Dobio sam osobnu podršku od većeg broja članova Skupštine i šahista . Npr. Izvršni odbor Šahovskog saveza Međimurske županije je na svojoj sjednici od 22. ožujka donio odluku kojom je podržao moju kandidaturu za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza.
Razgovarajući sa šahistima i putujući po Hrvatskoj upoznao sam mnogo dragih ljudi, uvidio probleme u šahovskoj organizaciji i naučio mnogo o našim aktivnostima.

 

Ima li gospodin Leko program?
Zagrebačka šahovska organizacija iskoristila je svoje demokratsko pravo i prije gotovo mjesec dana kandidirala gospodina Josipa Leku za predsjednika HŠS-a. Od tada do danas hrvatska šahovska javnost nije vidjela program gospodina Leke i nije od njega čula niti jednu javnu riječ o njegovim namjerama. Jedino što znamo jest to da je učestvovao u radu dosadašnjeg Upravnog odbora. Postavlja se pitanje je li program gospodina Leke ujedno i program zadržavanja postojećeg stanja u našoj šahovskoj organizaciji.

Demokratski način odlučivanja u jednoj od županija
Na sjednici Izvršnog odbora Šahovskog saveza Splitsko-dalmatinske županije održane u subotu, 28. travnja, raspravljalo se o mojoj kandidaturi za predsjednika HŠS-a. Donesen je ispravan zaključak da se do kraja svibnja sasluša prezentacija mog protukandidata, gospodina Josipa Leke, i da tek nakon toga Izvršni odbor donese odluku o podršci kandidatu za predsjednika HŠS-a.

Duboko sam uvjeren da se niti jedan delegat Skupštine HŠS-a neće dati potkupiti novcem i raznim lažnim obećanjima
Ostao sam zapanjen drugim  informacijama koje sam dobio iz Splita. Naime, prije sjednice je jedan od članova Izvršnog odbora lobirao za mog protukandidata govoreći veoma ružno i uvredljivo o meni kao osobi. Na samoj sjednici je dotični gospodin uputio poruku svojim kolegama „nemojte se mučiti, gospodin Leko je odvojio 300 tisuća kuna za kupnju delegata i njihovih glasova i sigurno dobiva izbore.“ Jedino nije rekao o čijim se kunama radi – da li o onima poreznih obveznika koje se daju šahovskim organizacijama, ili privatnim – Lekinim.
Ja iskreno  vjerujem da gospodin Josip Leko, moj protukandidat stoji iza izjava svog „lobista“ u Splitu o potkupljivanju delegata Skupštine HŠS-a s tristo tisuća kuna. Očekujem da se javno ogradi od te izjave izrečene javno na službenoj sjednici organa šahovske organizacije.
Duboko sam uvjeren da se niti jedan delegat Skupštine HŠS-a neće dati potkupiti novcem i raznim obećanjima o davanju novca poreznih obveznika iz proračuna šahovskih organizacija. To vrijeme je, nadam se, zauvijek prošlo.
Neshvatljivo mi je kako netko može izjaviti tako nešto i „prijetiti se“ koruptivnim metodama u zemlji koja je proglasila nultu toleranciju prema korupciji, koja uskoro ulazi u EU i u kojoj se najvišim državnim i stranačkim dužnosnicima sudi zbog korupcije.

 

Koga mislim kandidirati za članove Upravnog odbora ako budem izabran za predsjednika
Lobiranje putem prenošenja glasina i lažnih vijesti jednog bivšeg šahovskog zvaničnika iz okolice Zagreba, koji je iz svog kluba udaljen presretan što je prošao bez krivične prijave zbog svojih postupaka, navelo me da kažem koga  mislim kandidirati za članove Upravnog odbora HŠS ako budem izabran za predsjednika.
U Upravni odbor HŠS-a ću predložiti šahovske znalce, ugledne i poštene šahiste iz svih hrvatskih regija i Grada Zagreba, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost i svjetonazor. Jedno mjesto je rezervirano za gospodina Josipa Leku, jer mislim da i manjina ima pravo učestvovati u upravljanju HŠS-om. Opozicija, odnosno manjina, mora biti nužan korektiv u upravljanju HŠS-om. Isto tako, predložit ću gospodinu Leki da on predloži predsjednika Nadzornog odbora HŠS-a, jer opozicija mora imati nadzor nad radom HŠS-a.
 

Koliko članova Upravnog odbora će biti iz Rijeke i Primorsko – goranske županije?
Lobisti mog konkurenta šire glas kako će „kadrovi iz Rijeke preuzeti svu vlast u Hrvatskom šahovskom savezu“ u slučaju mog izbora za predsjednika HŠS.
Niti jednog Riječanina ne mislim kandidirati u Upravni odbor HŠS-a ako budem izabran za predsjednika.  Do sada je Rijeka ionako imala jednog člana Upravnog odbora, a sad bi mogla imati predsjednika. No, svi šahovski aktivisti, pa tako i Riječani, moći će sudjelovati u radu drugih organa HŠS. O tome sam nedavno obavijestio i članove Skupštine Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije.

rokada11 @ 13:38 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 7, 2010
Potkraj 9.mjeseca održat će se izbori za predsjednike FIDE i Europske šahovske unije. Kandidati za predsjednika FIDE su Kirsan Iljumžinov i Anatolij Karpov (član partije Slobodana Miloševića i omiljeni protivnik Vojislava Šešelja i vukovarskih Srba). Karpova podržava sin hrvatskog naroda i veliki prijatelj Hrvatske Garry Kasparov, doskora njegov najveći neprijatelj.
Što mislite da Hrvatski šahovski savez treba uraditi u svezi tom situacijom. Čujemo i za neke tajne sastanke. Komentirajte... Pitajte... Bez cenzure...

rokada11 @ 16:22 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 11, 2010
 Srpski tjedni politicki casopis "SVEDOK", br. 720 od 11. maja 2010.

Počela trka za mesto predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE): koalicija Karpov-Kasparov protiv Kirsana Iljumžinova

 

Gari Kasparov uz Anatolija Karpova, Ruska federacija podržava Iljumžinova!

 Da je u politici sve moguće pokazuje se i u - šahu. Dva, decenijama "ljuta rivala", Anatolij Karpov, "miljenik sovjetskog režima" i Gari Kasparov, sada vođa opozicije protiv Vladimira Putina, udružili su se da sa mesta predsednika FIDE sruše Kirsana Iljumžinova!

 Čitava priča je još dodatno začinjena pikanterijom, da Kasparov, protivnik režima u Rusiji podržava Karpova, ali i da je Ruska šahovska federacija protiv "svog čoveka" Anatolija!?

Dakle, ova, 2010, izborna je godina za sve organe Svetske šahovske federacije (FIDE) i Evropske šahovske unije (ECU). Izbori će se održati krajem septembra, za vreme 39. šahovske Olimpijade u zapadno-sibirskom gradu Hanti-Mansijsku (autonomna pokrajina Ugra).

Tron za sada (mada ne više tako čvrsto) drže Kirsan Iljumžinov, predsednik ruske Republike Kalmikije (FIDE – od 1995. godine) i Slovenac Boris Kutin (ECU - od 1998. godine).

Predizborne igra počele su, izgleda, krajem 2009. godine, ali „startni pištolj“ začuo se iz Rijeke, sredinom marta ove godine.

Tada je 12. svetski prvak, legendarni Anatolij Karpov, posetio 10. pojedinačno prvenstvo Evrope i imao dva, medijski veoma zapažena nastupa, u kojima je objavio svoju kandidaturu za predsenika FIDE i izneo direktne optužbe na račun aktuelnog predsednika Kirsana Iljumžinova i njegovih najbližih saradnika.

Već u Rijeci, predsednici vodećih zapadnoevropskih federacija - Francuske, Nemačke, Španije i Švajvarske, obećali su Karpovu punu podršku, i, ako bude potrebno, i inicijalni predlog za predsednika FIDE.

Ipak, glavni signal se osluškivao iz Moskve. Ruska federacija imala je svoje opšte izbore 19. februara, a na mesto predsednika izabran je jednoglasno Arkadij Dvorkovič, ne previše poznat u šahovskim krugovima, ali veoma dobro poznat kao desna ruka predsednika Medvedeva. Podrška Ruske šahovske federacije time svakako dobija na značaju, između ostalog i zbog toga što se izbori održavaju na tlu Rusije.

Na odluku se čekalo dva meseca, a onda je 21. aprila na pres-konferenciji Arkadij Dvorkovič saopštio: „Ruska federacija podržava Iljumžinova!“ Uz to je saopštio tri važna uslova koja se postavljaju pred aktuelnog predsednika FIDE, ali to će biti tema nekog od narednih tekstova.

Narednih nekoliko dana frontalno, iz svih oružja, u ruskim medijima Karpov je napao ovu odluku, nazivajući je nepostojećom i nelegalnom. Dao je mnogo intervjua, posebno stavljajući akcenat na razloge zbog čega bi on trebao doći na mesto prvog čoveka FIDE.

 „KOLOSALNO“ ISKUSTVO U SRBIJI

  U opširnom intervjuu, datom 23. aprila moskovskoj radio-stanici „Eho“, govoreći o svojim prednostima u odnosu na drugog pretendenta, Karpov doslovno kaže:

„Imam kolosalno iskustvo u organizaciji velikih međunarodnih šahovskih manifestacija. Pričaju gluposti kako kao svetski prvak u šahu nastupam isključivo individualno. Do sada sam u svom životu organizovao 12 svetskih Dečijih šahovskih olimpijada. Sam sam ih organizovao. Bio sam i predsednik Organizacionog odbora, i počasni predsednik, i ideja je bila moja. Organizovao sam ih u Španiji, na Malti, u Jugoslaviji, Srbiji, Turskoj...“

Čak i površna sećanja kod čitaoca koji prati šahovska zbivanja stvorila bi tračak sumnje u reči šahovske legende. Zbog toga smo krenuli u istraživanje novinskih arhiva.

Prvi put Dečija šahovska olimpijada u ovim krajevima pominje se početkom 1996. godine, kada je u Beogradu na neobjašnjivo tih, brz i komotan način zakazana manifestacija, koja bi u normalnim okolnostima izazvala ogromnu pažnju – „Turnir mira“.

Turnir, čiji su pokrovitelji bili Skupština grada Beograda i „Večernje novosti“, organizovan je, kako se tada pisalo „kao prva promocija Dečje svetske šahovske olimpijade „Beograd 96“ koja se održava u avgustu“ (Večernje novosti, 12.2.1996).

Turnir je trebao biti dvokružan, u 10 kola, a okupio je zaista šahovske velikane u to vreme – Karpova, kao svetskog prvaka, zatim Barejeva i Salova kao igrače koji spadaju među vodeće u svetu, pa zvezdu u usponu Petera Leka i domaće reprezentativce Ilinčića i Popovića.

Sve lepo o ovom turniru tu se i završava. Turnir je umesto dva, trajao jedan krug (5 kola). Tih 5 kola igralo se 9 dana, jer ni jedno kolo nije bilo kompletno, pa su stalno morale da se igraju odložene partije (neke su odlagane i dva puta). Problemi su nastali oko isplate honorara za Salova i Barejeva, a Salovu čak nije dozvoljeno da napusti hotel „Moskva“ zbog neplaćenih računa!

Turnir je ocenjen u medijima kao „Promašaj decenije“ (Politika, 17.2.1996.), a predstavnici pokrovitelja povukli su se kada su videli kuda vodi ova manifestacija, iako su prethodno ispunili svoje finansijske obaveze.

O svojim nevoljama u toku i posle turnira na konferenciji za štampu, javnost je obavestio tada sedmi igrač sveta Valerij Salov, koji je napomenuo da je od obećanog novca dobio samo 40 odsto i izjavio:

„Tako nešto nikada nisam doživeo. Došao sam na promociju turnira posvećenog miru i Dečije olimpijade, a završio sam kao zatvorenik!“ (Politika, 20.2.1996)

Za to vreme Karpov je u celosti naplatio svoj honorar i nije mnogo hajao za nevolje svojih kolega, koje su praktično došle u Beograd zbog njegovog autoriteta.

Ipak, gorku pilulu progutao je veoma brzo: Skupština grada Beograda otkazala je pokroviteljstvo i bilo kakvo učešće u organizaciji Dečije olimpijade.

Skandal u vezi sa turnirom nije prošao nezapaženo ni u inostranim medijima. Tako internacionalni majstor Gert Ligterink piše:

„Karpov je takođe bio i u Jugoslaviji da igra šah. U Beogradu je učestvovao na turniru sa šest učesnika što nije prošlo baš glatko. Pošto je održano prvih pet kola, otkazana je druga polovina turnira. Organizatori su najpre tvrdili da su se neki učesnici razboleli, a zatim da je iznenadni odlazak Petra Leka onemogućio dalje takmičenje. U međuvremenu, postalo je jasno da se tu radilo o drugim stvarima. Prema Lekovom menadžeru postojali su veliki finansijski problemi i svi učesnici nisu primili novac koji im je obećan pre početka”.

(Volkstant.nl, 6.3.1996)POSLE CRNE GORE, POVRATAK U ZEMUN

 Organizator je ipak nađen u ekspresnom roku. Tadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović prihvatio je da bude pokrovitelj Dečije olimpijade u Sutomoru, a za neposredno izvršenje zadužen je velemajstor Božidar Ivanović, tadašnji ministar sporta.

Karpovu je tada, kako je to uobičavao, isplaćen honorar kao počasnom predsedniku, a pričalo je da je Olimpijada koštala oko sto hiljada nemačkih maraka, što je za ono vreme bio basnoslovan iznos. Prustnih 18 timova (izvor: British Chess magazine) iz desetak zemalja svakako nije opravdalo naziv Olimpijade i uložena sredstva, ali sledio je povratak u Beograd.

Trebalo je naći organizatora za 1997. godinu, koji će biti spreman da Anatoliju Karpovu i njegovom partneru, publicisti Dimitriju Bjelici isplati pozamašne honorare, a pri tome pokrije i ostale zamišljene troškove. Sa dve adrese stigao je pozitivan odgovor: tadašnji predsednik Opštine Zemun, dr Vojislav Šešelj, prihvatio je da bude pokrovitelj (uz „Večernje novosti“), a održavanje turnira pomogao je ministar turizma u saveznoj vladi Slobodan Čerović.

Po izveštajima je lako spoznati veličinu (ne)uspeha Olimpijade i njenih organizatora. Iako je otvaranje propraćeno sa foto-reportažom na dve srednje stranice, uz informaciju da nastupaju 23 ekipe iz 15 zemalja, već u šturom izveštaju sa prvog kola, može se zaključiti da je turnir iz zemunske hale „Pinki“ preseljen u hotel „Jugoslavija“, gde nastupa 18 ekipa iz 11 zemalja. (Večernje novosti, 21. i 22.8.1997.)

Dakle, opet neuspeh, ali opet isplaćeni honorari i opet nezadovoljstvo medija:

„Svim pravim poštovaocima šaha dovoljno je objašnjenje da su se sve zvanične šahovske institucije u našoj zemlji orgradile od ovog takmičenja. Otuda i podatak za Riplija: u našoj zemlji održava se ekipno međunarodno takmičenje bez tima Jugoslavije!

Na pitanje kome je potrebno da se u Jugoslaviji održava dečji šahovski turnir na tako zlu glasu, odgovor je – samo njegovim organizatorima...“ (Politika, 21.8.1997)

 BRUKA DECENIJE U BANJALUCI

  Od 2001. godine FIDE počinje sa organizacijom Svestke olimpijade za mlade do 16 godina, nastavljajući tradiciju Dečjih šahovskih olimpijada i na taj način stavljajući tačku na dotadašnje „bisere“ njenih organizatora i čuvajući jednu, u osnovi plemenitu ideju.

Međutim, „zaboravljajući“ na tu činjenicu, Anatolij Karpov u julu 2003. godine boravi u poseti Banjaluci, gde je primljen od strane najviših rukovodilaca Republike Srpske i grada Banjaluke.  „Glas Amerike“ izveštava:

„Vlada Republike Srpske će podržati organizaciju dječije šahovske olimpijade pozdravljajući,ujedno, najavljeno prisustvo bivšeg svjetskog prvaka u šahu Anatolija Karpova na ovoj manifestaciji. Saopšteno je ovo iz kabineta premijera Republike Srpske, Dragana Mikerevića nakon njegovog sastanka sa Anatolijem Karpovom, koji boravi danas u Banjaluci na poziv Šahovskog saveza Republike Srpske. Bivši prvak svijeta u šahu je izrazio uvjerenje da će dječija šahovska olimpijada, koja bi se trebala održati krajem sepembra, dati doprinos u afirmaciji šaha u Banjaluci i Bosni i Hercegovini.“ (woanews.com/bosnian, 15.7.2003)

Novinar Faruk Kapić dao je i dodatne detalje u svom izvještaju:

„Domaćin ovog takmičenja...biće Banja Luka, a organizovaće je sam Karpov, koji je ujedno i ambasador UNICEF-a.
"Ovdje je interesovanje za šah veliko i drago nam je što će se ovakva jedna manifestacija održati u Banjoj Luci. Dobili smo obećanja od političkog vrha iz Republike Srpske da imamo veliku podršku za organizovanje ovog takmičenja. Vjerujem da će Dječja olimpijada još više popularisati drevnu igru na ovim prostorima", rekao je Anatolij Karpov i dodao: "U narednih nekoliko dana biće imenovan organizacioni odbor Dječje olimpijade na čijem čelu bi trebalo da bude Dragan Kalinić, predsjednik Skupštine RS".


Epilog je bio više nego porazan.

„Šahovski savez Republike Srpske distancirao se od ovog takmičenja, kada se videlo kako će ono završiti. To nije bila nimalo laka odluka, obzirom da je politički vrh Republike Srpske podržao manifestaciju u svakom pogledu, a posebno finansijski”, priseća se tadašnji i sadašnji sekretar Saveza Miladin Gavrić, dodajući da je Karpovu isplaćen honorar i putni troškovi.

Potpisnik ovih redova bio je svedok tragikomične situacije u Budvi, na Prvenstvu Evrope za mlade 2003. godine, koje je prethodilo „Olimpijadi”. Elektroprivreda Republike Srpske poslala je iz Trebinja autobus, koji je učesnike trebalo da preveze iz Budve u Banjaluku. Brižni domaćini pozvali su telefonom da provere da li će jedan autobus biti dovoljan, obzirom da je najavljeno 30 ekipa iz isto toliko zemalja, i ostali šokirani kada im je rečeno da na put kreću dva dečaka iz Rusije sa svojim trenerom!

Učestvovalo je 11 ekipa, među kojima navedena ekipa iz Rusije (naravno pobednik), zatim jedna škola iz susednog Mrkonjić Grada i 9 ekipa iz same Banja Luke. Dimitrije Bjelica je po Beogradu (bez)uspešno pokušao da napravi jednu "reprezentaciju", ali niko od ponuđenih klinaca nije želeo da ode na "olimpijadu"!

 Fijasko i bruka, a reakcija samog pokrovitelja na završnoj večeri nije za štampu. Naravno, bes je iskaljen na Dimitriju Bjelici, jer je Karpov mudro (i sa honorarom u džepu) na vreme izbegao neprijatnosti.BJELICA „ZABORAVLJEN” U NOVOM SADU

 Ugledna novosadska kompanija „Minakva” od 2005 – 2007. godine organizovala je dečije šahovske igre „Vojvodina”. Pozvali su Anatolija Karpova da bude promoter igara i njihovih proizvoda. Ipak, greške iz Banja Luke nisu ponovljene. Prihvaćena je preporuka Šahovskog saveza Srbije i Crne Gore da turnir ne nosi naziv „Dečija olimpijada”, jer se tome protivila i FIDE, a kompletnu organizaciju sproveo je marekting-tim novosadske kompanije.  Pokrovitelj takmičenja bio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Posle tri uspešne godine, održavanje turnira naprasno i bez objanjenja je prekinuto. Možda odgovor možemo potražiti u otvorenom pismu, koje je 15. decembra 2008. godine Dimitrije Bjelica uputio Bojanu Pajtiću, sa naslovom: „Zašto ove godine nije bilo Dečijih igara u Novom Sadu?” u kome se, između ostalog kaže: „Mnogi ljubitelji šaha me pitaju zašto ove godine nije bilo Decijih igara „Vojvodina 2008”? Odgovor je jasan. “Minakva” nije poštovala ugovor sa Komitetom dečijih igara, za dve poslednje godine nisu uplatili komitetu po 2.500 eura nego samo za prvu godinu 2005. Njihov odgovor je bio da su novac uplatili Karpovu, ali Karpov nije vlasnik komiteta i sud ce rešavati ovaj problem”. Bjelica obrazlaže i tehniku isplate i podelu uloga: „Ja sam osnivač i direktor dečijih olimpijada... Za prvu godinu igara predstavnica “Minakve” je u koverti donela  honorar od 5000 eura, upitala je kome da da koverat i dala je Karpovu. On je otvorio koverat i pola iznosa dao za Komitet dečijih olimpijada, a pola  je uzeo sebi, što sam ja prihvatio.

Ugovor glasi na tri godine, ja sam ga potpisao i Karpov, ja sam osnovao igre 1993. a Karpova sam pozvao godinu dana kasnije da bude počasni predsednik i na svih deset olimpijada su uplaćivali posebno komitetu a posebno Karpovu. Ispada da je Karpov vlasnik  firme.

Da li je sud rešio problem ko je „vlasnik firme” ili je problem rešen na drugi način, nije nam poznato, ali jedno lepo takmičenje zbog nerašćišćenih računa dva partnera otišlo je u istoriju.

ŠAJKAČA NA GLAVI, ŠLJIVA U SRCU

Novosadska priča nije ni dobila epilog, a već se tražio novi organizator Dečije olimpijade. Ovog puta to je trebalo da bude Valjevo. Na Badnji dan, 6. januara 2007. godine Anatolij Karpov proglašen je, kako javljaju mediji, za počasnog građanina Valjeva uz obrazloženje:

„Ova titula Karpovu je dodeljena zbog toga što je osvedočeni prijatelj Srbije i srpskog naroda i što se zalaže da se dečja šahovska olimpijada održi baš u – Valjevu”.

Ipak, nisu svi mislili da je popularni Tolja toliki prijatelj Srbije, pa je vest izazvala lavinu protesta u Valjevu i lokalnim medijima.

Branko Vićentijević duhovitim tonom izveštava: „U pratnji „tate Klot-Frket”, Dimitrija Bjelice, koji je prevod na ruski i sa ruskog valjao za 600 evra, Tolja se slikao gde god je trebalo, čak su mu i „brend šajkaču” turili na glavu. A kakav je tek doček taze probuđenog Karpova, pred zgradom SO Valjevo iz „Grand hotela”, bio! Zdravljenje, grljenje, ljubljenje! Vremešni prolaznik, očito neobavešten, pita sugrađanina: „Ko je ovo umro?” „Umrlo je Valjevo!”, bi odgovor sa druge strane.“ (Revija Kolubara, februar 2007)

Svoje ogorčenje da će se Karpov, ničim izazvan, naći u društvu znamenitih Valjevaca Živojina Mišića, Desanke Maksimović ili Ljube Popovića, Vićentijević zaključuje: „Karpov je, dakle, bar za sada, među počasnim Valjevcima zamenio pokojnog Slobodana Miloševića, kome je DOS-ova vlast 2000-te to zvanje oduzela. Simbolika bi mogla biti i u tome što je tavarišč Tolja, kao „osvedočeni prijatelj srpskog naroda”, člansku kartu SPS-a primio baš u Požarevcu, 1999. godine.“ (pogledati okvir)

Iako se zakleo na vernost i Valjevskom šah klubu, Tolja za isti nikada nije odigrao partiju, a i Dečija olimpijada, ostala je „slovo na papiru“, pa su Valjevci ipak prošli sretnije od mnogih.

U avgustu 2006. godine anatolij Karpov posetio je Blace, otvorio manifestaciju „Dani šljiva“ i odigrao simultanku sa meštanima i gostima.

Poznati šahovski radnik sa juga Srbije, koji ne želi da mu pominjemo ime, bio je svedok ovim dešavanjima: „Tolja je odradio posao profesionalno, rekao je da nikada nije video ovoliko ljudi. Dobio je uredno svoj honorar od 3.000 Evra i troškove puta. Kada je predsednik opštine zamolio za dodatnu pres-konferenciju i par blic-partija, Tolja je pristao, ali uz „mali“ dodatak od 1.000 Evra. To domaćini ipak nisu želeli da plate.“

Prezadovoljan organizacijom ove značajne manifestacije za razvoj šaha u Blacu i okolini, Karpov je dao punomoćje Zoranu Milutinoviću, idejnom tvorcu dolaska velikana, da ga zastupa kao menadžer na teritoriji Srbije. Ipak, kako svedoči naš sagovornik: „Onako, usput, napomenuo je kako ima još jednog takvog menadžera u Valjevu“. „PRINICIPIJELNA“ KOALICIJA

 Manje i više upućene u svetska šahovska zbivanja do mere neverice, začudila je vest o aktivnoj podršci Garija Kasparova Anatoliju Karpovu u trci za primat u FIDE.

Još 1996. u pomenutom tekstu Ligterink je pisao:

„Postoji više neverovatnih vesti. Prema jugoslovenskim novinama Karpov je kao prvi stranac postao član stranke srpskog predsednika Miloševića. Trebalo bi da je on prošle nedelje primio svoju člansku kartu tokom sastanka u Staroj Pazovi gde je učestvovao na turniru.

Ako je vest tačna, dva svetska prvaka zauzimaju još oštriju poziciju jedan protiv drugog u jugoslovenskom konfliktu. Dok se Karpov prepustio srpskoj vlasti, suprotna strana izabrala je Kasparova.  On je član dva kluba: Bosna Sarajevo i hrvatskog šah kluba Borovo-Vukovar”.

U jednom intervjuuu Karpov je o Kasparovu izjavio:

„On je težak čovek. Danas kaže jedno, za mesec dana sasvim drugo i objašnjava „da, ali situacija se promenila”. On je kad treba i Azerbejdžanac i veliki Rus i Jermenin i Jevrejin. Teško ga je definisati i mislim da odavde sve počinje.” (Večernje novosti, 4.2.1996.)

Još veću nevericu izaziva hitna i hitra podrška šahovskih federacija SAD, Francuske, Nemačke, Švajcarske Karpovljevoj kandidaturi.

Poznata je činjenica da je boraveći i igrajući simultanku u Vukovaru 16. avgusta 2005. godine, Karpov podržao srpske vlasti koje su tada upravljale tim hrvatskim gradom.

O saradnji sa dr Vojislavom Šešeljem, kao i odigranoj partiji sa njim  „Svedok” je već pisao, a svakako finalni čin predstavlja članstvo Anatolija Karpova u Socijalističkoj partiji Srbije. Karpov je „izrazio ovu želju” za vreme turnira u Statroj Pazovi, pa je upriličena svečanost na kojoj mu je uručena članska karta. (Večernje novosti, 14.2.1996)

Da li je isti čin učinjen još jednom, 1999. godine u Požarevcu, kako izveštavaju valjevski novinari, nismo mogli da utvrdimo.

Da li su ove činjenice bile potpuno nepoznate zapadnim šahovskim čelnicima, ili je zapadu najednom i naprasno postalo prihvatljivo sve ono što su godinama napadali (a 1999. čak i bombardovali) pitanje je na koje nemamo odgovor.

Šah u škole i zasluge Karpova!?Šahovski zaljubljenici u Srbiji posebno su ponosni na činjenicu da je zaslugom Nebojše Baralića i Ivana Markovića, a zatim i celog niza entuzijasta, šah kao predmet uveden u osnovne škole u Srbiji.

Stoga je posebnu pažnju u intervju stanici „Eho“ izazvala izjava Karpova:

„Uz moju podršku šah je ušao u školske programe u nekoliko zermalja. Vlada Srbije donela je odluku o uvođenju šaha u škole. Pre 6 godina sa ministrom prosvete u Brazilu sam promovisao šah u četiri provincije...“

„Anatolij Karpov nikada i ni na koji način nije pomogao niti promovisao uviođenje šaha u škole u Srbiji“, gotovo da se „kunu“ svi koji su učestvovali u toj istorijskoj akciji, i dodaju: „Ukoliko se njegovo prisustvo promociji dva već gotova školska udžbenika za vreme Dečijih igara u Novom Sadu može smatrati kao odlučujući doprinos, onda povlačimo svioj protest zbog ove neistine“. 

Vojislav Šešelj – Anatolij Karpov

Zemun, 24.6.1997.

 1. e4 e5, 2. g3 Sf6, 3. Lg2 g6, 4. d3 Lg7, 5. Sf3 d6, 6. 0-0 0-0, 7. c3 Sc6, 8. h3 d5, 9. exd5 Sxd5, 10. c4 Sb6, 11. Le3 Lf5, 12. Se1 Dc8, 13. Lxb6 axb6, 14. Kh2 Te8, 15. Sc3 Dd7, 16. Se4 Sd4, 17. Sc2 c6, 18. b3 Ted8, 19. Se3 Lxe4, 20. de4 Lf8, 21. Sc2 Sxc2, 22. Dxc2 Lc5, 23. Tad1 Ld4, 24. Kg1 Ta3, 25. Td2 Tda8, 26. Tfd1 De7, 27. Te2 Dc5, 28. Lf3 Kf8, 29. Kg2 Da5, 30. Tb1 Txa2, 31. Dxa2 0:1 (time)

 

 

rokada11 @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 47 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 19, 2010
Vjerujem da već ćutite novu temu. O ovome se priča. Netko kaže da postoji, netko da su to "šuplje" priče. Da li će netko ponuditi dokaz? Da li će netko podnijeti utemeljenu prijavu USKOK? Što vi mislite o svemu?

rokada11 @ 17:56 |Komentiraj | Komentari: 94 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 21, 2010
11. prvenstvo Europe na Rijeci je završeno. Mnogi pričaju o spektaklu, rekordima, inovacijama... S druge strane, Prvenstvo je koštalo mnogo novaca poreskih obveznika. 
Stoga pitamo Vas - vjerne ROHADERE - Da li je rijeka 2010 bila potrebna ili nije?
Tko je od Rijeke 2010 ima korist a ko štetu?
Piošite slobodno, kao i uvijek nema cenzure.
Ukoliko imate autorski tekst, pošaljite ga na rokada11@yahoo.com .
rokada11 @ 17:47 |Komentiraj | Komentari: 230 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 7, 2010
Koliko je urednik do sada uspio primjetiti, najviše primjedbi ide na rad Hrvatskog i Zagrebačkog šahovskog saveza.
Pa hajde, dajmo predloge: koga za predsjednika, što uraditi, kakav program?
Da li da sadašnji predsjednici odu?
Što je sa sekretarima?
Šaljite autorske tekstove, potpisane ili anonimne na
rokada11@yahoo.com .
Tekstovi i komentari biti će objavljeni bez ikakve cenzure. Cenzura je za Staljina!


rokada11 @ 18:20 |Komentiraj | Komentari: 360 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 4, 2010

Dežurnom luđaku, smutljivcu i prevarantu, takozvanom novinaru koji nigdje ne piše, Zdenku Pađenu, Organizacijski odbor Euro Rijeka 2010 odbio je izdati akreditaciju sa jasnim obrazloženjem: da nije novinar!

Bravo za Euro Rijeka tim, bravo za Vrhovnika i Zeleniku. Tako je jedan prodani novinar i zgubidan do kraja postao razotkriven.

Molimo Vaše komentare!
rokada11 @ 12:59 |Komentiraj | Komentari: 365 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 2, 2010
Uredništvo bloga "Šah i samo šah", koji postaje sve popularniji kao ROKADA11 - alternativa ugušenoj rokadi1, daje punu podršku velemajstorima Bogdanu "lordu" Laliću i Davoru "Amadeusu" Komljenoviću da u spostvenoj državi nastupe na Evropskom prvenstvu na dostojanstven način.
Pozivamo ovim putem naše verne posetioce da se izjasne o ideji da velemajstorima Komljenoviću i Laliću HŠS snosi sve troškove puta i hotela.

rokada11 @ 23:37 |Komentiraj | Komentari: 328 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 25, 2010
POŠTOVANI I VERNI PRIJATELJI ŠAHA,

MI IZ NIŠA, ŠAHISTI I PRIJATELJI ŠAHA, OSTALI SMO VEOMA RAZOČARANI ČINJENICOM DA JE NAŠ OMILJENI BLOG "ROKADA 1" DOŽIVELA IZDAJU.
ZBOG TOGA SMO SE REŠILI DA OVIM PUTEM DAMO PODRŠKU DAVORU AMADEUSU KOMLJENOVIĆU I SVIMA ONIMA KOJI SE BORE ZA PRAVO I PRAVDU U ŠAHU.
POZIVAMO SVE ONE KOJI TO ŽELE, DA SLOBODNO KOMENTARIŠU I DOSTAVLJAJU SVOJE MAILOVE!
POZIVAMO I NAŠEG PRIJATELJA AMADEUSA DA SE JAVI. JAKO BI VOLELI DA POSETI NIŠ I ZAJEDNO SA NAMA ZASVIRA NAŠU OMILJENU PESMU!


rokada11 @ 23:16 |Komentiraj | Komentari: 334 | Prikaži komentare
Arhiva
« » sij 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Brojač posjeta
2900
Index.hr
Nema zapisa.